بیمه شخص ثالث چیست؟
هرگونه خسارت مالی و جانی وارد شده به اشخاص ثالث در حوادث رانندگی به عهده بیمه شخص ثالث است. بر اساس قانون، خرید بیمه شخص ثالث برای تمام خودروها اجباری است و نداشتن این بیمه عواقب جبران ناپذیری برای دارندگان وسائل نقلیه به همراه خواهد داشت.
در قرارداد بیمه شخص ثالث، شخص سوم یا ثالث تمام افرادی هستند که در حوادث مرتبط با خودرو، زیان جانی یا مالی دیده باشند؛ البته در تعریف این بیمه راننده مقصر حادثه، شخص ثالث محسوب نمیشود و برای جبران خسارتهای جانی راننده مقصر، بیمه حوادث راننده به همراه بیمهنامه شخص ثالث ارائه میشود.
توجه داشته باشید که بیمه حوادث راننده فقط خسارتهای جانی وارد شده به راننده (شامل فوت، نقص عضو و هزینههای درمانی) را جبران میکند و در برابر خسارتهای مالی هیچگونه پوششی ارائه نمیدهد.
پوششهای بیمه شخص ثالث به دو دسته پوشش مالی و جانی تقسیم میشود که پوشش جانی این بیمه شامل غرامت فوت، نقص عضو و هزینههای درمانی افراد آسیب دیده در حوادث رانندگی است. در پوشش مالی هم خسارتهای مالی وارد شده به خودرو یا اموال افراد زیان دیده (به جز راننده مقصر) جبران میشود.
سقف پرداخت هزینهها در پوشش جانی بر اساس مبلغ دیه در ماه حرام تعیین میشود. سقف پوشش مالی هم در شرکتهای مختلف بیمه متفاوت است اما حداقل پوشش مالی تعیین شده توسط بیمه مرکزی در سال 99، 11 میلیون تومان است.
حداکثر پوشش مالی در بیشتر شرکتهای بیمه معادل 40 میلیون تومان است و در بعضی از شرکتها مثل بیمه شخص ثالث ایران در شرایط خاص تا 220 میلیون تومان هم میرسد.
مبلغ دیه در ابتدای هر سال توسط بیمه مرکزی اعلام می شود. مبلغ دیه در سال 1399 و برای ماه های عادی 330 میلیون و برای ماه های حرام 440 میلیون تومان اعلام شده است. سقف پوشش جانی بیمه شخص ثالث هم به اندازه ی مبلغ دیه در ماه حرام (440 میلیون تومان) است و حداقل پوشش مالی به اندازه یک چهلم مبلغ دیه ماه حرام (11 میلیون تومان) در نظر گرفته میشود. البته خسارت جانی راننده مقصر بر اساس دیه ماه غیر حرام (ماه عادی) پرداخت میشود.
ماههای حرام به ترتیب محرم، رجب، ذیالقعده و ذیالحجه هستند.
همانطور که در مطالب بالا اشاره کردیم، حق بیمه پایه شخص ثالث هر ساله توسط بیمه مرکزی تعیین و به شرکتهای بیمه ابلاغ میشود. نرخ بیمه شخص ثالث سال 99 که انتهای سال گذشته اعلام شد، نسبت به سال گذشته (سال 98) افزایش قیمت داشته است که دلیل اصلی این افزایش قیمت را میتوان افزایش نرخ دیه سال 99 دانست.
در جدول زیر نرخ بیمه شخص ثالث 99 در وسایل نقلیه مختلف و بر اساس تعداد سیلندر آن نشان داده شده است.
بیمه بدنه یکی از بیمههای مربوط به خودرو است که در آن، خسارتهای وارد شده به اتومبیل جبران میشود. خرید این بیمه برخلاف بیمه شخص ثالث اجباری نیست؛ اما به دلیل مزایای فراوانی که پوشش های مختلف این بیمه برای خودرو ایجاد میکند، باعث شده است که خرید بیمه بدنه متقاضیان بسیاری داشته باشد.
منظور از پوششهای اصلی، خسارتهایی است که به صورت عادی و بدون خرید پوشش اضافی توسط بیمه بدنه جبران میشود. پوششهای اصلی بیمه بدنه شامل موارد زیر است:
در کنار پوششهای اصلی یک سری پوشش اضافی هم توسط شرکت های بیمه ارائه میشود که شما میتوانید در زمان خرید بیمه بدنه آنها را انتخاب کنید. البته برای هرکدام از این پوششها مبلغ جداگانهای به قیمت اصلی بیمهنامه اضافه خواهد شد.
مهم ترین پوششهای اضافی بیمه بدنه عبارتند از:
پوشش سرقت در جای قطعات: در این پوشش خسارت ناشی از دزدی وسایل و قطعات اتومبیل در حالت توقف جبران میشود.
پوشش ایاب و ذهاب: اگر خودرو به دلیل حادثه قابل استفاده نبوده و برای تعمیر در تعمیرگاه متوقف باشد، روزانه مبلغی به عنوان هزینه ایاب و ذهاب به بیم گذار پرداخت می شود. در این پوشش حداکثر مدت زمان پرداخت هزینه 30 روز است.
پوشش شکست شیشه: از طریق این پوشش خسارت ناشی از شکست شیشه که به علت تغییر دما یا متراکم شدن هوای داخل خودرو رخ دهد، جبران میشود.
پوشش نوسانات قیمت: در بیمه بدنه پرداخت خسارت بر اساس ارزش واقعی خودرو در زمان خرید بیمهنامه انجام میشود. در صورتی که ارزش خودروی شما در مدت بیمه افزایش پیدا کرده و از قیمت درج شده در بیمهنامه بیشتر شده باشد، با استفاده از پوشش نوسانات قیمت میتوانید خسارت را به ارزش روز خودرو دریافت کنید.
پوشش بلایای طبیعی: در این پوشش خسارتهای ناشی از خطرات طبیعی مثل زلزله، سیل و آتشفشان توسط شرکت بیمه جبران میشود.
پوشش رنگ، مواد شیمیایی و اسید پاشی: با داشتن این پوشش، همه خسارتهای ناشی از پاشیده شدن مواد اسیدی و یا رنگ و مواد شیمیایی بر روی بدنه خودرو تحت پوشش قرار میگیرد.
پوشش ترانزیت (خارج از کشور): این پوشش مربوط به خطراتی است که خارج از مرزهای کشور به وسایل نقلیه وارد میشود.
پوشش حذف فرانشیز: همانطور که میدانید پرداخت بخشی از خسارت به عهده بیمهگذار است که به آن فرانشیز میگویند. با خرید پوشش حذف فرانشیز، میتوانید خسارتهای به وجود آمده را به صورت کامل از شرکت بیمه دریافت کنید.
پوشش کشیدن میخ: در این پوشش خسارات ناشی از کشیدن میخ و ایجاد خط و خش بر روی خودرو با اجسام تیز جبران میشود. البته باید توجه داشت که این پوشش فقط در بیمه بدنه ایران ارائه میشود.
پوشش هزینه توقف خودروهای بارکش و اتوکار: این پوشش مختص به خودروهای بارکش و اتوکار است و توسط بعضی از شرکتهای بیمه ارائه میشود. در این پوشش در صورتی که خودرو به علت خطرات تحت پوشش بیمه بدنه قابل استفاده نباشد و در تعمیرگاه متوقف بماند، خسارتی به صورتی روزانه به آن پرداخت میشود. میزان هزینه پرداختی بیمه به نوع خودرو و ظرفیت آن بستگی دارد.